Tips til god indendørs belysning

Flotte møbler og malerier gør ikke et rum alene. Belysningen er ofte kraftigt undervurderet, men man kan have nok så dyre møbler og flotte, abstrakte malerier, men hvis der ikke er tænkt over belysningen, dennes karakter og hvordan den spiller sammen med rummet og brugen af det, så kan et rum hurtigt føles mindre rart at opholde sig i. I dette indlæg sætter vi fokus på, hvad god belysning er, og hvordan det kan hjælpe dig med at tage et flot indrettet rum til det næste niveau.

God belysningNår talen falder på god indendørs belysning, tror mange af os fejlagtigt, at det handler om at have et så oplyst rum som muligt. Jo flere lamper og lyskilder, desto bedre er det, synes tanken at være. God belysning er dog meget mere end bare at have et lyst rum, og både lampernes placering, selve lyskilden og styrken på de pærer, der bruges, er afgørende for, at et rum føles behageligt at være i.

Korrekt placering af dine lyskilder

Med dine lyskilder placeret korrekt, kan du give rummet en helt bestemt følelse at opholde sig i. Du kan få det til at virke både bredere og længere, end det reelt er, og kan også skabe en helt intim stemning, der typisk findes i små rum. Ved at placere væggelamper på dine endevægge, kan du få et rum til at føles længere, og ved at placere flere lyskilder frit i rummet, vil det føles mere kompakt. Inden du giver dig i kast med dette, bør du dertil have brugen af rummet for øje. Er det et rum, der samler familien, fx et køkken-alrum eller en opholdsstue, så bør der være en (eller flere) kraftigere lyskilder placeret over eller i umiddelbar nærhed af selve ”samlingspunktet”. Et samlingspunkt kan fx være et spisebord, et sofaarrangement eller en kogeø, hvis I bruger lang tid på at lave mad.

Skal du derimod sikre belysningen i et arbejdsværelse, så egner et stift, koncentreret lys sig bedre. Når lyset bliver koncentreret, er det skarpere, og det giver dig dermed de bedste arbejdsbetingelser, så du også kan arbejde uden at anstrenge øjnene, når det er mørkt udenfor.

Typen af pæren er afgørende

Der findes flere typer af pærer, der hver er beregnet til et formål. Lysstofrør forbindes ofte med industri og fabrikker, men kan også være medvirkende til at give rummet et rustikt lys. Lysstofrør findes i dag i et væld af former og farver, og du kan derfor sagtens finde nogle med en mere dæmpet belysning, så de derved kan bruges i et hjem og til at skabe et helt personligt præg.

Ønsker du at have et spredt lys, så kan både halogen pærer, LED-spots og LED-paneler vise sig at være det helt rigtige. I et rum hvor man opholder sig meget, ønsker man typisk at have flere forskellige lyskilder, der i alt giver et bredt, mere diffust lys. Dette kan også være medvirkende til at give rummet en følelse af, at der er højere til loftet, end der reelt er. Har du et rum, hvor der er lavt til loftet, og ønsker du, at rummet synes større (læs højere), er det derfor ideelt med en god fordeling af lyset.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *