Visdomstænder – hvorfor hedder de det?

Visdomstænder

Visdomstænder er noget, som næsten alle voksne mennesker kommer til at opleve. Når du begynder at få visdomstænder, er det vigtigt at konsultære din tandlæge om en eventuel fjernelse af visdomstand. Her kan du læse mere om, hvad visdomstænder er.

Hvad er visdomstænder?

Mennesker har i alt 4 visdomstænder. Hver visdomstand er placeret helt bagerst i kæben på begge sider af munden. Typisk vil de være de sidste tænder der vokser frem, hvilket er omkring 20-års alderen. Grunden til deres navn er, at man i fortiden mente, at en person var blevet vis eller klog, når de fik deres visdomstand.

Hvorfor gør visdomstænder ondt?

Hvis dine visdomstænder er vokset frem, så har du måske oplevet, at de kan være smertefulde. Langt de fleste vil opleve at skulle booke en fjernelse af visdomstand hos deres tandlæge. Grunden til at fjernelse af visdomstand er så udbredt skyldes, at der hyppigt ikke er plads til de fremvoksende visdomstænder i kæben. Det betyder, at de vil presse mod nabotanden, hvilket giver den stærke smerte. Derudover kan visdomstænder også give infektioner, hvis de ikke passes.

Derfor kan visdomstænder være ubehagelige

Det virker underligt, at visdomstænder hyppigst fjernes, når næsten alle mennesker får dem. Mennesket er genetisk programmeret til at skulle have 32 tænder, når alle tænder er vokset frem. Antallet af tænder og den umiddelbare størrelse af tænder har ikke ændret sig, men det har selve kæben. Igennem årtusinder er vores kæber blevet mindre og mindre, da vi ikke længere bruger dem så meget, som mennesket gjorde i fortiden. Det betyder, at tænderne kommer til at fylde det samme, men at der sjældent er plads nok på kæben. Derfor er det nemmest at fjerne dem, som kommer sidst, hvilket er visdomstænderne.

Hvornår skal en visdomstand fjernes?

Selvom mange oplever at skulle have fjernet deres visdomstænder, er det ikke alle. Dog er der nogle hyppige problemer i forbindelse med visdomstænder, som kan lede til en fjernelse af visdomstand. Det kan være svært at holde visdomstænder rene gennem tandbørstning, hvilket kan give betændelse og hævning på tandkødet. Hvis visdomstanden har hul eller begynder at lave et hul på nabotanden. Hvis der er en ophobning af tandkød mellem visdomstand og nabotand. Hvis visdomstanden ikke vokser helt frem, men i stedet er nede i kæben og skraber på nabotanden. Når du begynder at få visdomstænder, kan det være en god ide at få dem undersøgt af din tandlæge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *